1.CIKK

„A történet mintegy 1300 évvel ezelőtt kezdődött.

                 Az Észak-Afrikából hódító mórok és arabok elfoglalták a Hispán félszigetet, ahol ezután mintegy 800 évig birkóztak egymással muzulmánok és keresztények. Harcos idők voltak, de ugyanakkor a kultúrák kicserélődésének gyümölcsöző korszaka is. A visszafoglalt területeken egy új művészet felemelkedésének lehettünk tanúi: a helyben maradt muszlimok által megszületett a MUDÉJAR stílus. Templomok és paloták épültek, téglát és kerámiát használva, ötvözve a keresztény építészetet és muszlim hagyományokat. De az egyik legszebb alkotása ennek a művészetnek csak az épületbelsőkben látható. A mudéjar ácsok és asztalosok eddig soha nem látott szépségű mennyezeteket hoztak létre, megismételhetetlen művészeti érték született. Az ezt követő 500 évben templomok és paloták ezreit fedték ezzel a megoldással, az Ibériai-félszigeten csakúgy, mint Latin-Amerikában, mivel ez a művészet a félsziget keresztény visszafoglalása után is divatban maradt.

                    Egy napon néhány külföldi látogató figyelt fel rájuk. Lenyűgözve szépségüktől és nagyszerűségüktől, a saját lakásaikat és palotáikat is így akarták megépíteni. A 20.sz. elején a mudéjar födémek a világ legjelentősebb műgyűjtőinek célpontjaivá váltak. Ez az ő történetük:

 

                                                                                      SPANYOL MENNYORSZÁGOK.” 

                                                       

                  Ez a film egy pár éve befejezett kiváló spanyol dokumentumfilm, amit csak néhány napig lehetett látni a spanyol tévé honlapján. Az artesonado fafödémeken kívül kedvet csinál a mudéjar építészet megismeréséhez is.